Tutustu Kässämessujen ohjelmaan täällä!

Katso Kässämessujen livelähetyksiä

Kaikki Kässämessujen menneet ohjelmat löytyvät täältä >>

klo 12

LIVE

Kässämessut alkavat

Käsityöalan suurin virtuaalinen tapahtuma alkaa viidettä kertaa. Mukana on lähes 300 näytteilleasettajaa, ja virtuaalinen messuhalli täyttyy toinen toistaan houkuttelevammista ohjelmista, yrityksistä sekä suomalaisesta käsityöosaamisesta.

klo 12

LIVEVIERAILU

Tutustumassa Suomen käsityön museoon

Jyväskylässä sijaitsevalla Suomen käsityön museolla on tärkeä rooli suomalaisen käsityöperinnön tallentamisessa ja käsityökasvatuksessa. Näyttelyt, tietopalvelutoiminta ja käsityötarinoiden kerääminen kuuluvat museon toimenkuvaan. Nyt pääsemme livelähetyksessä näkemään parhaita paloja Parsittu ja paikattu -näyttelystä sekä kuulemme museon toiminnasta. 

Suomen käsityön museo kerää myös koronakäsityötarinoita. Tule linjoille kuulemaan, miten pääset kertomaan oman tarinasi.

klo 13

OHJEVIDEO

Korinpohja-kattausliinat Siru-pirtakangaspuilla

Kudomme yhdessä Toikan kanssa Putkis-langasta Korinpohja-kattausliinat, joiden upea kuvio syntyy värinvaikutuksesta palttinassa. Näytämme, miten kaksivärinen loimi luodaan pirtakangaspuihin, ja neuvomme, miten sitä kudotaan, jotta siitä saadaan muodostettua korinpohjakuviota.

klo 14

LIVE

Myssyfarmin tarina

Pöytyä maailmankartalle ja myssyt Pariisiin. Tule kuulemaan, mistä kaikki on saanut alkunsa ja kuinka suomenlampaan villa taipuu ihanaakin ihanammiksi myssyiksi. Mikä on myssymummo ja miksi Pöytyä?

klo 15

TILAVIERAILU

Suomalaisen villan alkulähteillä

Pääsemme tutustumaan suorassa livelähetyksessä Hakamaan lammastilalle Petäjävedelle, missä tilan emäntä Maija Suutarinen kertoo suomalaisesta lampaanvillasta ja sen matkasta langaksi. Pääsemme juttelemaan lampaiden keskellä siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat villan laatuun ja mitä kaikkea villalle tapahtuu ennen kuin se on käsityöläisen puikoilla.

klo 16

LIVE

Uuden brändin tarina

PaaPiilta kokonaan uusi brändi – mistä oikein on kysymys?
Värikkäästä designista, suomalaisesta ompelimosta ja vastuullisuudestaan tunnettu PaaPii Design julkaisee kokonaan uuden brändin. Tule kuulemaan, kun PaaPiin Juha ja Anu kertovat mitä uutta on tulossa ja osallistu keskusteluun!

klo 17

LIVETYÖPAJA

Neulekoneohjaus

Sirpa Luttisen neulekonetyöpajassa pääset kuulemaan, miten voit tehdä omatoimihuoltoa neulekoneeseen. Samalla näet, miten neulekoneella syntyy perussukka. 

klo 18

LIVENEULEILTA

Suuri etäneuleilta

Ota mukava asento, varaa vierellesi oma käsityösi ja tule mukaan etäneuleiltaan. Illan vetää Titityyn Tiina Huhtaniemi yhdessä neulesuunnittelija Anna Johannan kanssa.  Mukana myös neulojia liikuttamassa hyvinvointivalmentaja Ossi Valpio. 

Tule katsomaan, mitä Tiinalla ja Anna Johannalla on puikoilla, sekä kuulemaan, mitä muut neulovat ympäri Suomea. Jutellaan yhdessä myös siitä, mitä kuuluu neulojan hyvinvointiin.

klo 19

LIVEHAASTATTELU

Haastattelussa Anni Ignatius

Livehaastattelussa pääsemme kuulemaan käsityötekijä Annin kuulumisia. Anni on käsitöihin hurahtanut nainen Sormustin-blogin ja Korjaa kauniiksi -kirjan takaa.

Livessä pääsemme myös korjaamaan legginsin polvea sekä näkemään villasukan parsintaa. Anni on parsimisen ja korjaamisen puolestapuhuja. Samalla jutellaan myös korjaamisen vastuullisuudesta ja vaatteiden kertakäyttökulttuurista. Onko vaatteiden huollon kulttuuri katoavaa kansanperinnettä?

klo 20

LIVEJUONTO

Ensimmäinen messupäivä kääntyy iltaan

Käsityöalan suurimman messutapahtuman ensimmäinen messupäivä kääntyy iltaan. Mitä on ensimmäisestä messupäivästä jäänyt käteen? Miksi virtuaalisuus on tullut jäädäkseen? Kuinka yhteisöllisyys toimii verkossa? Tule juttelemaan Kreetan kanssa käsityöalan virtuaalisesta tulevaisuudesta.

klo 10

LIVEJUONTO

Toinen messupäivä käynnistyy

Toisena messupäivänä on luvassa asiaa ja askartelua. Aamun ensimmäisessä livejuonnossa askarrellaan korvakoruja ja jutellaan päivän ohjelmasta.

Lauantaipäivän yllätyspaketin sijainti ja noutokoodi paljastetaan!

klo 11

LIVETYÖNÄYTÖS

Revittyjen pelihousujen uusi elämä

Pelihousujesi jatko-aika alkaa, kun päästämme farkkutaiteilija Heli Kososen vauhtiin. Heli näyttää käytännössä, miten rakkaat pelihousut puretaan ja miten niille annetaan uusi elämä uusina tuotteina. 
Meidän lempihousumme muokkautuvat taitavan käsityöläisen käsissä, ja materiaali ei päädy roskiin vaan ylijäämäkankaista syntyy uutta. Tule seuraamaan liveä niin näet, miten kaikki tapahtuu.

klo 12

LIVEHAASTATTELU

Islantilaiset neuleet villitsivät Suomen!

Korona-aikana islantilaisia villapaitoja on innostuttu neulomaan niin paljon, että lopi-langat ovat loppuneet kaupoista – ja melkein Islannistakin! Islannissa asuva bloggari Satu Rämö ja Käsityökekkereiden Veera Jussila järjestivät aiemmin keväällä islantilaisneuleiden yhteisneulonnan. Nyt he kertovat islantilaisneuleista ja pohtivat niiden suosiota Suomessa.

klo 13

LIVEMUOTINÄYTÖS

Livemuotinäytös Vaajakosken vanhalta Naulatehtaalta

Design Pylsy on 33 vuotta vanha yritys, joka on kiertänyt messuja eri puolella Suomea alusta saakka. Design Pylsyn yrittäjä ja suunnittelija Anu on ehtinyt urallaan nähdä paljon, ja hän on jopa joutunut aloittamaan tulipalon jälkeen uudestaan nollasta. Sekään ei ole Anua hidastanut – päinvastoin. 
Livemuotinäytöksessä pääsemme tutustumaan Design Pylsyn kevään mallistoon ja uutuuksiin sekä näkemään jotain ihan uutta. Anu nimittäin aikoo suorassa muotinäytöksessä leikata mekon sen ollessa mallin päällä. Mistä oikein on kyse, tule katsomaan livemuotinäytöstä niin yllätyt!

klo 14

KAHVITAUKO

Lempikahvia kupissa ja hetki yhdessä

Kässämessuilla on ikioma kahvi: Lempikahvi! Lempikahvi on syntynyt jyväskyläläisessä Paahtimo Papussa, kun Kreetta pääsi maistelemaan erilaisia kahvipaahtoja ja laatuja. Tämä kahvi sulostutti täyteläisyydellään, pehmeydellään ja ihanalla maullaan. Siitä tuli yksinkertaisesti Lempikahvi. Lempikahvi on luomukahvi, jota paahdetaan vain messuille, jolloin se on taatusti tuoretta ja vastapaahdettua.

Ota sinäkin kupillinen kahvia tai teetä ja istahda hetkeksi Kreetan kanssa kahville. Oman kahvisi löydät Paahtimo Papun verkkokaupasta.

klo 15

LIVEASKARTELUHETKI

Puuhelmipupuja pääsiäiseksi

Pääsemme yhdessä  Tuulia designin kanssa askartelemaan ihania pupuja puuhelmistä. Tule seuraamaan ja oppimaan uutta yhteisessä askarteluhetkessä.

Askarteluhetki sopii myös lapsille.

klo 16

LIVETYÖNÄYTÖS

Lasinpuhallusnäytöksessä syntyy samppanjalasi

Pääsemme seuraamaan livetyönäytöstä Kiikoisiin Lasistudio Jan Torstenssonille. Lasinpuhallusnäytöksessä syntyy samppanjalasi kevään ja kesän juhliin. Samalla kuulemme lasinpuhaltajan ammatista ja siitä, miten kierrätyslasista syntyy uusia tuotteita taitavan käsityöläisen käsissä.

klo 17

LIVETYÖPAJA

Väännetään yhdessä rautalankasydämiä

Rautalanka taipuu ihaniksi sydämiksi rautalankataiteilijan käsissä. Tule mukaan livetyöpajaan, jossa Spirraalin Noora näyttää, miten rautalankasydämet syntyvät, ja antaa vinkkejä rautalangan vääntämiseen.

klo 18

LIVETYÖPAJA

Ristikkonauhan peukalointi

Ristikkonauha on kuteeton nauha, vähän kuin palmikko, mutta hiukan monimutkaisempi ja litteä. Soja Murton livetyöpajassa pääset näkemään, miten ristikkonauha syntyy, ja opit peukaloimaan ristikkonauhaa kenties itsekin. Kansallispuvuissa ristikkonauhaa käytetään säärisiteinä, joilla sukat pysyvät ylhäällä. Ristikkonauhaa voit käyttää myös vyönä tai keksiä sille muitakin käyttötarkoituksia. Ristikkonauhat ovat vähän joustavia, ja peukaloiden tehtyyn nauhaan ei tarvita mitään välineitä.

klo 19

LIVEJUONTO

Toisen messupäivän parhaat palat

Virtuaalisilla messuilla ei jalat puudu, eikä selkä väsy ostosten kantamisesta. Pää saattaa puolestaan täyttyä toinen toistaan ihanammista ideoista ja lompakkoa kevennetään ostoksilla, jollaisia ei tule vastaan joka kadunkulmassa. Virtuaaliset messut tarjoilevat ihania tuotteita sekä ideoita ja inspiraatiota käsityön ystäville.

Tule kertomaan parhaat messulöytösi ja vinkkaa kavereille kivoimmat ideat Kreetan kanssa.

klo 11

LIVEJUONTO

Kolmas messupäivä käynnistyy

Viimeinen messupäivä käynnistyy! Luvassa on vielä puhetta niin suomalaisesta villasta kuin suomalaisuudesta ylipäätään käsityöalalla. Miksi valita suomalainen käsityö, miksi valita lähituotteita, miksi valinnoilla on merkitystä? Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee käsitöissä?
Sunnuntaipäivän yllätyspaketin sijainti ja noutokoodi paljastetaan!

klo 12

LIVETYÖPAJA

Luonnonkosmetiikan valmistus

Nature by Ampun luonnonkosmetiikan valmistuslivessä puhutaan eri raaka-aineista luonnollisen kosmetiikan valmistuksessa sekä valmistetaan kaksi helppoa tuotetta. Öljyseerumi eli ihoöljy koostuu eri kasviöljyistä. Valitse raaka-aineet juuri omalle iholle sopiviksi ja käyttötarkoituksen mukaan. Kasvovesi puolestaan valmistuu sekoittelemalla kasvivesiä ja muutamaa kosteuttavaa raaka-ainetta.
Tule mukaan kuulemaan itse tehdyn kosmetiikan valmistuksesta ja raaka-aineista.

klo 13

LIVEASKARTELUHETKI

Askarrellaan yhdessä pääsiäispupuja

Tule mukaan askartelemaan yhdessä Paapon Niinan ja Lotan kanssa! Askarteluhetkessä tehdään yhdessä puput, jotka toimivat koristeina tai jopa virpomisoksan korvikkeina. Pupu tulee kepinnokkaan ja sopii niin kukkakimppuun kuin koristeeksi sellaisenaan.
Askarteluhetki sopii myös lapsille.

klo 14

LIVE SEW-ALONG

Puikkorulla sew-along

Kohta pysyvät puikot ja koukut järjestyksessä! Ompele Nupun Outin kanssa kaunis ja käytännöllinen puikkorulla. Rulla tehdään livessä alusta loppuun, mutta voi halutessasi valmistautua leikkaamalla kappaleet valmiiksi.
Projektiin tarvitset 35-60 cm ohutta puuvillakangasta, 30 cm tukikangasta, 40 cm kanttinauhaa ja 70 cm satiininauhaa sekä ompelukoneen ja silitysraudan.
Kappaleet:
Leikkaa puuvillakankaasta 2 x kotelo 40 x 26 cm, 1 x tasku 40 x 35 cm ja 1 x läppä 39 x 24 cm sekä tukikankaasta 1 x kotelo 40 x 26 cm.

klo 16

KAHVITAUKO

Kahvitellaan yhdessä Kreetan kanssa

Iltapäiväkahvit ovat rento yhdessäolon hetki messuhuuman keskellä. Istahdetaan yhdessä kahvikupillisen äärelle ja käydään läpi messuja: Mitä löytöjä olet tehnyt? Onko tullut uusia tuttavuuksia? Onko opittu jotain uutta?

Ota kuppi Lempikahvia tai varaa mukillinen teetä. Istahda alas ja nosta jalat sohvalle. Messujen omaa Lempikahvia voit ostaa Paahtimo Papun verkkokaupasta.

klo 17

LIVE

Suomalainen villa puhuttaa

Suomalainen villa on ollut kevään kuuma puheenaihe, ja nyt pääsemme pureutumaan aiheeseen Suomalainen villa -sivuston perustajien Jenni Vanhasen ja Anni Laitisen kanssa. Jenni ja Anni esittelevät livessä villalankaihanuuksia ja antavat vinkkejä lankojen valintaan. 

Varoitus: saatat rakastua suomalaiseen villaan!

klo 18

LIVETYÖNÄYTÖS

Rengaskudonta-työnäytös

Tule kanssamme tutustumaan rengaskudontaan. Opit hyödyntämään eri tekstuureita ja lankamateriaaleja monipuolisesti luodaksesi upean ja modernin kudontatyön renkaaseen. Työnäytöksen vetävät Kaarna Knottingin Laura ja Sofia Knotterin Aino.

klo 19

LIVE

Vaaleanpunaisella korutehtaalla syntyy maailman herkullisimpia koruja

Vaaleanpunainen korutehdas Kaarinassa avaa ovensa, kun Elvarin korupäällikkö Sanna Leinonen näyttää meille, missä maailman herkullisimmat korut syntyvät. Sannan yritys täyttää 10 vuotta, ja herkkukorut ovat ilostuttaneet ihmisten elämää jo pitkään. Livessä pääsemme kuulemaan korutehtaan kuulumisia.

klo 20

LIVEJUONTO

Viimeinen messupäivä kääntyy iltaan

Kaiken kaikkiaan viidennet Kässämessut netissä alkavat olla paketissa. Takana on poikkeuksellinen vuosi, mutta yhdessä voimme rintaa röyhistellen nostaa puikot ilmaan ja kilistää suomalaiselle käsityöosaamiselle. Käsityöala on ollut edelläkävijä, ja yrittäjät sekä asiakkaat ovat rohkeasti ottaneet virtuaalisen yhdessäolon mukaan käsitöiden tekemiseen. Verkon välityksellä olemme päässeet seuraamaan työnäytöksiä, oppineet uutta ja keskustelleet päivän polttavista aiheista sekä tehneet ostoksia ja löytöjä. Onko virtuaalisuus tullut jäädäkseen? Tule Kreetan kanssa laittamaan messut tällä erää pakettiin.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest